Delicato (29/04/2016)

Quest'oggi la nostra cucina vi propone un'alternativa alla pasta...il Risotto con le vongole!

Il riso è un ingrediente dalle elevate qualità nutrizionali; è ricco di carboidrati, proteine, minerali e vitamine. Nel nostro libro di ricette quelle con il riso, occupano un ruolo prominente, con numerosi piatti salati ma anche dolci, per indurvi a visitare la nostra sezione dedicata al riso e legumi vi suggeriamo di digitare la parola “riso” per trovarle tra i primi posti sul sito.

Nella ricetta odierna vi insegneremo a preparare la ricetta salata, il risotto alle vongole, davvero semplice, attraverso la quale godrete di tutto l’aroma ed il sapore del mare.

Se lo gradite, potete anche aggiungere altri ingredienti, come pezzetti di altro pesce, verdure o ciò che più vi piace. Potete anche aggiungere due cucchiai pieni di passata di pomodoro, che vi farà ottenere una pietanza con varie nuances da quelle da noi proposte. Ricordate: non ponete limiti alla fantasia in cucina!

iniziamo con la ricetta!

Ingredienti (per 2 persone):

Riso 150 g.

Vongole 1 chilo

1 Cipolla

vino bianco 75 ml.

brodo di pesce 500 ml.

prezzemolo tritato – un cucchiaio

Sale q.b.

Pepe nero

tre cucchiai di olio di oliva

Un paio di ore prima di cucinare il risotto poniamo le vongole in un recipiente con sale ed acqua e copriamo. Se l’acqua è torbida sciacquare varie volte. Dopo due ore iniziamo con la ricetta. Tagliamo finemente la cipolla, scaldare l’olio in un tegame ed aggiungere la cipolla finchè sarà imbiondita, aggiungiamo il vino bianco finchè sarà evaporizzato, aggiungiamo poi il brodo di pesce. Aggiungiamo il riso ed un po’ di pepe e lasciamo cuocere per qualche minuto. Aggiungiamo il prezzemolo e continuiamo la cottura. Cinque minuti prima della fine della cottura aggiungiamo le vongole e altro prezzemolo. Appena si saranno aperte tutte spegniamo il fuoco e mettiamo nei piatti di portata.

Annotazioni e consigli:

Per questa ricetta noi abbiamo usato il riso bianco, ma si prestano numerose altre varietà di riso. Il gusto per i tempi di cottura varia da persona a persona. Se usate il riso integrale questo necessita di tempi di cottura maggiori di quello bianco. Consigliamo sempre di usare vongole fresche e non surgelate e di gettare quelle che non si aprono. Per quanto concerne il brodo di pesce, questo si trova anche liofilizzato ma noi consigliamo di farlo in casa!
Rice is an ingredient nutritional qualities; it is rich in carbohydrates, proteins, minerals and vitamins. In our cookbook recipes with rice they occupy a prominent place, we have numerous savory but also sweet dishes, to see them you just have to visit our section of Rice and legumes or write the word “rice” in box finder to find at the top right of our page.
In today’s recipe, we are going to teach to prepare a rice dish with clams, a very simple recipe with which you can enjoy all the flavor and aroma of the sea.
If you wish, you can enhance this development by adding other ingredients such as may be a little fish tacos, different vegetables or whatever you want. You can even put a few spoonfuls of fried tomato while rice, which you will obtain a plate with different nuances that we propose below. Remember; in the kitchen puts limits our imagination.
If you like clams recipes in our cookbook you will find various options, you shall not miss them!
Do you want to learn how to prepare a delicious, nutritious and healthy rice with clams? Come with the recipe!
Ingredients [for 2 people]:
Rice – 150 grams

Clams – 250 grams

Onion – 1 unit

white wine – 75 ml

Fish broth – 500 ml

Chopped parsley – 1 tablespoon

Salt to taste

black pepper – 1 pinch

Olive oil – 3 tablespoons

Recipe Preparation
One or two hours before preparing the recipe, we put the clams in a bowl with a handful of salt and cover with water. Stir to dissolve the salt. If the water turbid stand in a short time we replace it with clean water. After 2 hours, we start with the recipe. First, we peel the onion and chop finely.    Heat a little olive oil in a skillet and add the onion. Season it and cook over medium heat until softened. If you want to get a great taste, we recommend you to do the onion over low heat until caramelized. You know that is caramelized at the time you purchase a beautiful golden hue. Then we pour the white wine and continue to cook until it has evaporated almost. Pour the fish stock into a saucepan and put it to heat. When the wine has evaporated, we take the ground black pepper and rice. Stir and sauté for a couple of minutes. Then pour the hot fish stock and cook over medium heat until the rice is tender. Meanwhile, finely chop the parsley. Five minutes before finishing the cooking, add to the pan parsley and clams. Put a lid on the pan and cook until the clams open. At that time, we remove the pan from the heat and serve immediately.
Annotations and Tips
To prepare this recipe we used round grain white rice, but you can use other varieties. Cooking times of each can vary. If you use brown rice you must keep in mind that cooking time is higher than white rice has, therefore, must add as many fish broth expressed in the recipe.
Although our recommendation is that you use fresh clams, you can also use frozen, in this case it is important that añadáis rice directly from the freezer without thawing perform. After cooking you must discard those pieces that have not been opened.
Although today you can buy fish stock in any food establishment, we recommend that you prepare yourselves at home. Then we leave the link of our recipe broth or fish stock to an ideal to enhance the flavor of many dishes background, which gives rise.

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